Forløb: Vïntertræt

Er du vintertræt? Kom selvkærligt gennem årets mørke og kolde måneder med mindfulness i naturen. Sammen skal vi følge vinterhalvårets gang fra efterårets gyldne farver over vinterens frost til forårets første spirer.

På forløbet får du inspiration og værktøjer til at dyrke mindfulness i naturen på egen hånd, lytte til den nordiske naturs visdom, finde indre ro og vende hjem til dig selv. 

Alt sammen til støtte for dig, der oplever vintertræthed og længes efter en blid måde at gå vinterhalvåret i møde på.

Forløbet holder pause i 2023, men vender tilbage i vinteren 2024/2025.

Du er velkommen til at kontakte mig på kontakt@byvild.dk, hvis du er interesseret i at høre mere om dette eller lignende forløb.

Naturterapi mindfulness skovsø efterår
Forløbet finder sted over hele vinterhalvåret – fra og med november til og med april – og består af seks mødegange forskellige steder i naturen rundt om København.

 Her kan du opleve, hvordan vinteren – ligesom sommeren – byder på sanselighed, frihed og skønne naturoplevelser. Det kræver blot den rigtige påklædning, og at du ved, hvordan du holder dig varm. Begge dele guider jeg dig i.

Du får inspiration til, hvordan du dyrker mindfulness i naturen og værktøjer til at styrke dit nærvær i form af self-compassion, naturterapi og mindfulness-øvelser. Det rum, der opstår, når vi er i naturen på den måde, indeholder et stort potentiale for restitution, selvrefleksion, omsorg og øget livskraft, som kan være en god støtte for dig gennem vinteren.

Vi mødes om formiddagen og ved middagstid, så vi får glæde af dagslyset. I februar mødes vi om eftermiddagen og er i skoven, mens den går til ro. Mørket indeholder sine egne gaver, og det giver en frihed at vide, at det også er muligt at være i naturen, når det er mørkt. Det er fuldmåne denne dag, og ved klart vejr ser vi måske månen stå op på himlen.

Mos_mindfulness_i_naturen
Det vil du opleve
Du modtager en mail 1-2 uger, før vi mødes, med program, praktik og præcist mødested, samt inspiration til påklædning og udstyr. 
Tid og sted offentliggøres i sensommeren 2024.
 
Lövfald

Vi mødes i skoven første gang i november. Her er efteråret ved at gøre sig klar til at glide ind i vinteren: Dagene er blevet markant kortere, det sidste løv er ved at falde af træerne, og vi mærker en øget træthed, som naturligt kommer med mørket. Selvom måneden også kan byde på hygge og optakt til jul, oplever mange af os en lille sorg over at have sagt endeligt farvel til sommeren, og at der er lang tid til foråret igen. På dette modul øver vi os i at være mindful med det, der er. Vi giver plads til at lytte til kroppen og slippe tankerne og udforsker, hvad naturen kan lære os om mindfulness-princippet ‘giv slip’. Vi tænder bål i skoven, luner os derved og oplever, hvad der folder sig ud, når vi går vinteren og os selv i møde med nærvær og et åbent sind.

Vïnterhï

“Det sørme, det sandt, december”: Det er nu den første rigtige vintermåned ifølge kalenderen. Vi nærmer os vinter-solhverv, og dagene er på sit korteste. Mens vi er godt i gang med travlhed og juleforberedelser, er pindsvinene forlængst gået i hi, padderne sover vintersøvn, og gæssene og stæren er trukket sydpå. På dette modul sænker vi farten og møder naturen og os selv med mindfulness-principperne ‘accept’ og ‘ikke-dømmen’. Vi undersøger, hvad naturen kan lære os om at møde selv og verden med venlighed og uden dom, om balance, at gå i hi, holde pauser og om at passe på os selv i en travl tid.

Mïlde, vïlde hjerte

Januar er “måneden derpå”. På Hellig Tre Kongers Aften er julen officielt slut. Vi er i et nyt år, og vi har lavet nytårsforsæt og varslet nye begyndelser. Men ofte har vi overforbrugt vores ressourcer i december og lander en smule fortumlede og udmattede i januars stilhed og kulde. Opbremsningen kan føles hård. På dette modul udforsker vi, hvad der sker, når vi læner os ind i mindfulness-princippet ‘ikke-stræben’ og møder naturen og os selv uden ambitioner. Vi tillader stilheden og blot at være uden at gøre. Herfra kan vi måske høre vores hjertes hvisken og alt det, det fortæller os om vores drømme, behov og længsler. Tiden er ikke til at skabe og gøre, men til at lytte til den retning, vi skal.

Lys ï mörket

Vi er nu halvt inde i vinterhalvåret, og det er traditionelt blevet fejret med kyndelmisse, som er en lysmesse i den katolske kirke og en fest i nordiske tradition. Kyndelmisse var også dagen, hvor bonden fik overblik over sit forråd for at sikre, at der var nok til, at dyr og mennesker kunne overleve den sidste halvdel af vinteren. Dagene er blevet lysere, men det kan føles som om, at der stadig er lang vej igen til foråret og sommeren. På dette modul udforsker vi, hvordan vi kan møde naturen og os selv med mindfulness-princippet ‘tålmodighed’. Vi bliver i skoven, mens mørket falder på, og tænder lys i vores medbragte lanterner. Er vejret klart, ser vi måske fuldmånen stå op på himlen. I mørket ærer vi naturens lys og lyset i os selv, drikker varm fuldmåne-te og fejrer, at vi har klaret det: Vi er nu halvvejs gennem vinteren!

Nye spïrer, nyt håb

Nu kommer lyset for alvor igen. Vi er fremme ved forårsjævndøgn – tidspunktet, hvor dag og nat igen er lige lange – og det bebuder forår og sommer. Nu blomstrer haslen omkring os, og op ad jorden skyder krokus, martsviol og snepryd. Vipstjerten vender retur fra sin middelhavsrejse, mens humlebien vågner af sin vintersøvn. Der er stadig nattefrost, og der kan stadig falde sne, men langsomt begynder alt det liv, der har ligget i dvale i jorden at spire, vokse og folde sig ud.  Også alt det liv, du har båret i dig gennem vinteren, og som igen får lys og energi til at røre på sig. 

På dette modul udforsker vi mindfulness-princippet ‘beginners mind’ og ærer de nye begyndelser. Vi udforsker, hvordan naturen viser os, at det er altid er muligt at starte forfra igen og møde os selv og verden på ny – både i livet og i øjeblikket. Ikke som en dom over det, der var, men som en nysgerrig åbenhed over for det, der er.

Lïvfuld
Fra Lövfald til Lïvfuld: Cirklen er sluttet, og foråret har slået døren ind og smeltet frosten af jorden, vores kroppe, sind og hjerter. Vi mødes i den blomstrende skovbund, på et tæppe af hvide anemoner. Her hilser vi foråret velkomment, ærer bøgens knopper, fuglesangen og de lysegrønne blade, der står på spring. Her fejrer vi, at vi klarede det: Vi er nået frem. 

På dette sidste modul udforsker vi mindfulness-princippet tillid. Tillid til årets gang, tillid til naturen og tillid til os selv. Tillid er det, der giver os håb og tryghed, når livet slår knuder og viser sig fra sine mørke sider. Tillid er troen på, at det hele nok skal gå, at vi klarer det, og at efter mørket kommer lyset igen.

Vintertræt

Hvem er forløbet for?
Vïntertræt er for alle, der oplever en større træthed i krop eller sind om vinteren, og som vil lære at dyrke mindfulness i naturen. Forløbet er særligt gavnligt for dig, der ønsker at:

  • Få mere energi og vitalitet i årets mørke måneder
  • Lære at lytte til din krops behov for hvile og restitution
  • Behandle dig selv med større omsorg
  • Træne din evne til at opnå ro og give tankemyldret en pause
  • Øve dig i at koble fra og stresse af
  • Komme ud af hovedet, ned i kroppen og vække sanserne
  • Få oplevelser i naturen om efteråret og vinteren
  • Få indsigt i årets cyklus og inspiration til, hvordan du støtter dig selv bedst i vinterhalvåret

Holdet består af max 10 deltagere. Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, om forløbet er relevant for dig. Send en mail på kontakt@byvild.dk eller sms på telefon 2469 2921, så ringer jeg dig op inden for 24 timer.

Godt at vide

For at komme så selvkærligt og godt gennem vinteren, kan du med fordel kan investere i disse ting, hvis du ikke allerede har dem:

  • Varm og vandtæt vinterjakke
  • Varme og vandtætte vinterstøvler
  • Vandtætte termo- eller skibukser. De behøver ikke være dyre og fancy – du kan sagtens købe et par i fx et af de større supermarkeder
  • Uldne sokker
  • Vandtætte, varme vanter og en god varm hue
  • Termokande til varm te eller kaffe. En billig model er helt fin til formålet, du behøver ikke købe noget dyrt eller særligt
De ting, der er nævnt her, gør det meget nemmere – og sjovere – at være i naturen i vinterhalvåret. Så uanset om du deltager på Vïntertræt i år, kan du med fordel orientere dig i listen. Og har du først investeret i tingene, kan du holde dig varm i mange skønne vintre endnu.
Mød din underviser

Mit navn er Katrine Caroline Kirkegaard. Jeg er uddannet mindfulness-instruktør med speciale i self-compassion og naturterapeutisk mindfulness i naturen.

Jeg er 44 år og bor i lejlighed med min mand og to børn på Frederiksberg i København. I mange år var bestod mit arbejdsliv af lange arbejdsdage indendørs som digital redaktør. Jeg kender derfor til de udfordringer, der kan være med at komme ud i dagslyset i vinterhalvåret. Jeg kender også til den udmattethed, som ofte er til stede i årets kolde og mørke måneder, samtidig med at der ofte er mange krav både arbejdsmæssigt, socialt og i familielivet.

Jeg har siden 2015 udforsket, hvordan mindfulness og naturen kan øge menneskers trivsel og bane vejen for bedre relationer, større nærvær, glæde, tillid og taknemmelighed i livet. Effekterne af mindfulness er velkendte og underbyggede. Det samme gælder effekterne af udeliv og naturterapi. Min erfaring, at de to tilsammen får endnu større gennemslagskraft. En erfaring, der også bakkes op af den nyeste, spæde forskning på området.

Det med småt

Pladsen er din, når beløbet er betalt. Tilmeldingen er bindende. Pengene gives ikke retur, men du er velkommen til at give eller sælge din plads til en anden.

Jeg glæder mig til at udforske den nordiske natur og vinterhalvåret med dig. 
 

Vi ses i skoven!